Antiga fàbrica de fideus (cal Prats)
Perafita

  Osona
  C. Major, 10. Nucli urbà de Perafita. Perafita

  Coordenades:

  42.04129
  2.10672
  426068
  4654747
  Número de fitxa
  08160 - 131
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  La casa es conserva però de la maquinària de la fàbrica no en queda res.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 39301DG2564N
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  L'antiga fàbrica de fideus es troba situada al carrer Major, fent cantonada, al sud de la plaça Sant Antoni, a la casa anomenada cal Prats. Es tractava d'una fàbrica familiar on elaboraven fideus per a comandes de particulars. A la planta baixa de la casa hi havia l'obrador dividit en dues parts. A la part del darrere de la casa s'elaborava la pasta (la farina la portava cada particular) i també s'amassava a partir d'un mecanisme que es feia funcionar a través de la força d'una mula que girava donant voltes en cercles. Un cop la pasta estava preparada es feien els fideus, ja a la part del davant de la casa que també feia de botiga, omplint una màquina que tenia uns motlles amb diferents formes: es podien fer fideus fins, fideus gruixuts, macarrons i tallarines, depenent del motlle i les preferències dels particulars. A mesura que anava sortint la pasta, es tallava i s'estenia sobre una taula horitzontalment. A continuació s'havia de transportar a les golfes de la casa on a través d'un sistema d'estenedors de corda a diferents nivells es deixava assecar durant alguns dies. Els fideus s'enrotllaven fent un niu i els macarrons només es tombaven fent una forma curvilínia.
  Els particulars, que provenien de diferents municipis del Lluçanès com la Torre d'Oristà, Olost, Sant Boi de Lluçanès, Santa Eulàlia de Puigoriol, Sant Martí d'Albars, l'Alou o Sant Martí de Sobremunt, venien a recollir la pasta que havien encarregat amb unes saques i les carregaven a les mules i ases que els servien de transport.

  Abans que la família Costa - Gonfaus es traslladés a l'actual cal Prats venien d'una casa situada pràcticament al davant, al número 27, també al carrer Major; aquesta, anomenada també cal Prats i actualment cal Carnisser, fou la primera casa on la família va elaborar fideus a partir, aproximadament, de l'any 1924, quan Mercè Costa i Josep Gonfaus es van casar.