Alzina dels Colls Casserres

  Berguedà
  Camps de l'Alzina Grossa.
  Al sud del terme municipal, per sota Cal Rota
  632

  Coordenades:

  42.00507
  1.83454
  403486
  4650996
  08049 - 40
  Patrimoni natural
  Espècimen botànic
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Ornamental
  Privada
  08048A00900023
  Jordi Montlló Bolart

  Alzina (Quercus ilex ssp ballota) que es troba plantada al bell mig d'una plana de conreu, completament aïllada de vegetació arbòria i exposada a ple sol. La capçada és espessa i la seva escorça fosca i clivellada. Mesura 19 m d'alçada total x 29 m de capçada mitjana x 4,10 m de volt de canó x 8,50 m de volt de la soca. Per sobre del canó neixen 11 branques que es van bifurcant. Arran de soca, orientada al nord hi ha una fissura de 30 cm d'alçada per 30 cm d'amplada amb una profunditat de 40 cm.Es tracta d'un arbre perennifoli amb fulles coriàcies molt variables. El marge és dentat i punxant a les fulles més joves. L'anvers de la fulla és d'un color verd fosc i el revers blanc i pelut, sobretot a les fulles més velles. El fruit és la gla, amb les escames de la cúpula no punxats. L'alzina floreix als mesos d'abril -maig . Les glans maduren al començament de la tardor.

  També es coneix amb el nom d' Alzina grossa de Casserres.
  En un tríptic de l'Ajuntament sobre la ruta de les fonts, es diu que hauria estat declarada d'interès turístic, però aquesta categoria no existeix dins la legislació de protecció d'arbres a Catalunya.

  Té un creixement molt lent que produeix una fusta molt dura i compacta, molt apreciada per fer eines del camp i fusteria. Les branques es fan servir per fer llenya i carbó vegetal d'una qualitat excel·lent .
  Mireia Amat i Escútia, l'abril de l'any 2005 escriu un poema titulat "Alzina dels Colls", els versos del qual són els següents:
  Enmig d'una dolça llenca,
  Un grup de branques encisen la mirada
  Un arbre molt dens envelleix la carena
  Una alzina omnipresent, una alzina estimada
  Sempre desperta i alçada
  Amb mancança de por a la flama
  És i serà amada
  Aguantant un centenari de fama
  Exemple per les alzines nascudes
  Noves en un món despietat amb la natura.
  Frondosa i plena de matolls,
  Aquesta ets tu, Alzina dels Colls

  PARÉS, Eduard (2006). Arbres Monumentals de Catalunya. 18 anys des de la primera protecció. Ponència de la 2ª trobada d'Arbres Monumentals i Singulars. Alcalà de Henares, 19-21 de 2005. Ed. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Direcció General de Medi Natural. Barcelona.
  PHILIPS, Roger (1989). Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.