A uns 150 metres al sud-oest de Cal Rossell de les Bassagues, al nord del camí
Emplaçament
Prop de la Font de Cal Rossell, uns 100 metres a l'oest
554
Coordenades:
41.41762
1.55724
379429
4586123
Classificació
Número de fitxa
08288 - 50
Patrimoni immoble
Tipologia
Jaciment arqueològic
Prehistòric
Edats dels Metalls
Estat de conservació
Bo
Protecció
Legal
Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya
Número inventari Generalitat i altres inventaris
Si. CCAA-7457
Accés
Fàcil
Productiu
Titularitat
Privada
08288A02400017
Autoria de la fitxa
Ainhoa Pancorbo Picó
Descripció
Abric orientat d'est a oest, amb accés al nord, considerat com a jaciment d'hàbitat esporàdic. Cobert per la vegetació, fa 12,50 metres de llargada, té uns 4 metres d'alçada i una profunditat d'uns 2 metres, força irregular. A l'interior, es conserva una plataforma d'uns 5 metres d'amplada des de la paret de l'abric fins que el terreny comença a inclinar-se pel pendent natural del vessant muntanyós. El substrat és calcari.
Superficialment s'ha documentat un fragment de ceràmica del bronze mitjà, un fragment de sílex, un fragment indeterminat de ceràmica a torn i un fragment de "cardium". Tanmateix, caldria caldrien nous estudis per poder ampliar la poca informació de què es disposa.
(Ribé, Cebrià, Senabre, 1990.
S'accedeix al jaciment des de la carretera BV-2122 (Torrelles de Foix-Pontons). Passat el Km 4, a mà dreta, surt la carretera local cap a les Planes. Cal pujar uns 2 Km i agafar un desviament a la dreta, indicat amb el rètol "Santa Maria de Foix". Tanmateix, cal prendre el trencall de l'esquerra, en direcció nord/nord-est. Després de deixar enrere la casa de Cal Rossell de les Bassagues i recorreguts uns 150 metres, abans d'arribar a un revolt del camí on a la banda dreta neix la Font de Cal Rossell, cal pujar a peu per la banda esquerra del camí terrer. L'abric es troba a uns 40 metres remuntant el vessant pel bosc de pi blanc, a uns 20 metres d'alçada respecte del camí.
Història
El jaciment va ser localitzat pels volts de 1980 per Josep Mestres i Mercadé, arqueòleg de Vilafranca del Penedès, el qual va recollir alguns materials en superfície.
Bibliografia
RIBÉ, Genís; CEBRIÀ, Artur; SENABRE, Maria Rosa. (1990). "Carta Arqueològica de l'Alt Penedès". Vilafranca del Penedès.
invarque.cultura.gencat.cat