Xemeneia de la Bòbila Roca
Pallejà

Avinguda Prat de la Riba, 184
    Emplaçament
    A l'extrem de migdia del municipi, a l'interior del recinte de la nau industrial dels tallers Leciceña
    27

41.410049416106
    2.0015180697116
    416548
    4584759
    08157 - 137
    6649908DF1864H0001WF
    Ainhoa Pancorbo Picó

Xemeneia industrial de maó ceràmic i de tub cilíndric, una de les dues úniques que queden a Pallejà. Aquesta mena de construccions coincideixen generalment amb l'adopció de la caldera de vapor com a nova tècnica en els processos de producció, i amb l'ús del carbó com a recurs energètic natural.

Comencen a proliferar cap a la segona meitat del segle XIX i la seva construcció perdura al llarg de tota la primera meitat del segle XX, fins ben entrats els anys cinquanta, quan pren el relleu l'energia elèctrica.

Avui es poden llegir les lletres de la fàbrica a la qual pertany al llarg de la xemeneia

- DÍAZ, César; GUMÀ, Ramon (2008). "Patologia, diagnòstic i recuperació de xemeneies industrials de fàbrica de maó". Quaderns científics i tècnics de restauració monumental. Assaig i recerca. Col·lecció Documents de Treball. Sèrie Recursos Culturals. Diputació de Barcelona. Barcelona, pp. 23-48.