Xalets número 11 i 12
Sant Vicenç de Torelló

Colònia Borgonyà
    S'hi accedeix des del pàrquing de l'estació de tren

Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

Xalet situat a l'entrada de la Colònia de Borgonyà, entre la carretera de Torelló a Borgonyà i la línia ferroviària. És un edifici de planta rectangular que està dividit verticalment en dos habitatges independents, que es denominen xalet 11 i xalet 12. Consta de planta baixa i altell i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'accedeix a la casa a través d'unes escales exteriors centrades respecte el portal, d'arc escarser arrebossat. A tots dos costats hi ha un gran finestral d'arc escarser que incorpora motllures a la llinda i als ampits, de la mateixa manera que la finestra de les golfes situada a l'eix central. El tractament del frontis, pintat de blanc i caracteritzat per faixes horitzontals i una cornisa decorativa sota el ràfec, difereix de la resta de les façanes, on els murs no estan revestits. En aquestes façanes, es combina l'ús del maó en obertures i cornises amb la pedra vista. La part posterior de l'edifici orientada a llevant està feta amb obra vista. La coberta és de teula romana amb algunes peces de ceràmica vidriada que formen motius geomètrics.

Els xalet 2 i 3 i el xalet 11 i 12 van ser dels primers habitatges en edificar-se de la Colònia Borgonyà, a finals del segle XIX. Van construir-se per allotjar els dirigents de la colònia tèxtil, sota la influència de l'estil arquitectònic victorià. Són habitatges senyorials que incorporen materials nobles i motius decoratius en paviments i sostres. La situació dels xalets, molt propera a la fàbrica, tampoc era casual, sinó que marcava una jerarquia a nivell espacial, ja que les cases dels obrers es situaven a l'altre costat del carril ferroviari. Vers els anys 1960, es va construir un nou xalet a continuació d'aquests, que va passar a denominar-se Xalet número 1.