Vot del poble de Montseny a Sant Marçal
Montseny

Sant Marçal de Montseny

Costumari
    XIV-XXI
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El dilluns següent a la Pasqua de Pentecosta el poble del Montseny puja a fer el Vot del poble a l'ermita de Sant Marçal. Es surt ben d'hora al matí des de la Plaça de la Vila i s'inicia la peregrinació, tot parant a la Font de les Nàiades per esmorzar. La processó comença a les 11 des de la Font Bona, tot resant les Lletanies fins arribar a Sant Marçal, on s'hi celebra l'ofici. A la sortida es sol fer un àpat popular.

L'origen de la tradició es remunta a l'any 1348, quan van els habitants de Montseny van fer un vot de poble a Sant Marçal davant la pesta que estava causant gran mortaldat. En aquest, demanaven la intercessió del sant i es comprometien a acudir en peregrinació al santuari cada any, fet que el poble compleix cada any.

Inventari del patrimoni etnològic del Montseny (IPEC). Generalitat de Catalunya. 1995-1999.