Vinyes grans del Cerdà de Palou
El Pla del Penedès

    Alt Penedès
    Vinyes situades a 280 m a l'oest de Can Cerdà de Palou.
    Emplaçament
    A l'oest de la carretera, BV-2153, a l'alçada del PK , a 280 m l'oest de Can Cerdà.
    266

    Coordenades:

    41.42892
    1.72459
    393433
    4587158
    Número de fitxa
    08164 - 10
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    IIaC - Vdc
    Estat de conservació
    Dolent
    Possiblement malmès per moviments de terres realitzats en els conreus.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    18396 Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08163A00100003
    Autoria de la fitxa
    Josep Font i Piqueras

    Jaciment arqueològic o àrea d'expectativa arqueològica, amb presumibles restes d'època romana.
    La zona d'expectativa arqueològica es situa a l'oest de la carretera BV-2153, a l'alçada del PK 4, a l'oest també de la masia Can Cerdà de Palou, en unes vinyes extenses anomenades Vinyes Grans del Cerdà de Palou (plànol topogràfic 1:5.000 ICC), nom que pren el possible jaciment. La zona es situa en concret al nord-oest a la pista que condueix a les vinyes, aproximadament a 280 m del mas Cerdà.
    El coneixement del presumible jaciment prové d'una prospecció arqueològica realitzada l'any 2007, emmarcada en el projecte "Prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia" en la que en la zona es van localitzar fragments de ceràmica romana en superfície, entre les quals comuna oxidada, comuna oxidoreductora, ceràmica de cuina reduïda, una vora de Terra Sigil·lada, així com fragments de tegula, d'imbrex i un de sílex.
    En visitar-se eles vinyes per la realització del Mapa de Patrimoni s'ha localitzat alguns escassos materials arqueològics en el sector central de l'àrea d'expectativa, a uns 20 m al nord de la pista d'accés. Entre aquests una nansa d'àmfora itàlica i dos fragments de ceràmica comuna oxidada, presumiblement romana.
    Els materials localitzats fins ara no permeten concretar la caracterització del possible jaciment, que com a mínim s'hauria d'emmarcar cronològicament en època alt-imperial, d'acord amb els fragments d'àmfora itàlica i de sigil·lada.

    La zona d'expectativa arqueològica va ser identificada a través de la prospecció duta en el marc del projecte "Prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia", realitzat per Cristian Folch i Jordi Gibert sota la direcció científica de Jordi Martí. L'estudi s'engloba en el projecte "Ocupación, organización y defensa del territorio durante la transición medieval", dut a terme entre els anys 2005 i 2008.

    FOLCH, C.; GIBERT, J. (2007): Memòria de les prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia. Campanyes 2006-2007, Generalitat de Catalunya, inèdit.

    FOLCH, C.; GIBERT, J. (2007): Informe de les prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia. Gener-maig 2007. Generalitat de Catalunya, inèdit.

    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1990/2010). Inventari del patrimoni Arqueològic de Catalunya. El Pla del Penedès.