Vinya d'en Salvany
Vilafranca del Penedès

Neolític
    Prehistòric
    destruït
    Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
    Jordi Montlló Bolart

L'any 1939 es localitzà durant unes feines agrícoles, un sepulcre en fosa excavat a 1 metre de profunditat, que fou destruït. L'any 1943 es dona la notícia de la troballa d'una llosa, segurament la coberta (1,10 m x 0,66 m x 0,15 m), sota la qual aparegué una destral de serpentina polimentada (13 cm x 3,5 cm x 2,2 cm). En aquesta mateixa sortida es localitzà una altra llosa en el marge d'un camí que podria haver format part d'un enterrament. A part de la destral esmentada es tenen notícies d'una altra destral (desapareguda), fragments de ceràmica a mà, alguns sílex i restes d'ossos humans.

Troballa fortuïta de l'any 1939, més tard confirmats.

ALMAGRO BASCH, M.; SERRA RÀFOLS, J. de C. i COLOMINAS ROCA, J. (1945). Carta Arqueológica de España. Barcelona. Madrid: Ed. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Diego Velázquez, 1945, pàg. 226.
    FERRER SOLER, A. i GIRÓ ROMEU, Pere (1943). "La colección prehistòrica del Museo de Vilafranca del Panadés", dins Ampuries, núm. V, pp.185-216.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1948)."Nuevos hallazgos en el Panades", dins Ampurias, vols.IX-X (1947-48), pp. 250-260
    GIRÓ ROMEU, Pere (1948). "La cultura dels sepulcres en fosa en el Penedès", dins Ampurias vols. IX-X (1947-48), pp. 258-259