Villa Conchita (antigament anomenada Villa Celes) i villa Adela
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Passeig de Jacint Verdaguer, 11-13

  Coordenades:

  41.38088
  2.05007
  420571
  4581475
  Número de fitxa
  08211 - 99
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XX
  Any
  1927
  Salvador Valeri i Pupurull
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 19/10/1988
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  36020
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  nº 11: 0517715DF2801F; nº 13:0517714DF2801F
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  La Villa Conchita i la Villa Adela són dues cases integrades en una única construcció, simètriques respecte de l'eix vertical que les separa. El conjunt és de planta rectangular i està cobert a quatre aigües. Tenen un petit jardí previ als habitatges elevat respecte del nivell del carrer. La façana principal presenta als dos extrems de l'edifici una petita porxada coberta a quatre aigües que aixopluga les portes d'accés. Entre ambdues se situen dues finestres rectangulars que tenen, a sobre, a l'alçada del primer pis, un petit balcó amb barana de ferro forjat. La façana, als extrems en què es troba la porxada de les portes principals, té més altura i dibuixa un perfil ondulat que serveix per ubicar-hi una rosassa. A la façana, observem l'existència d'esgrafiats que reprodueixen garlandes i motius naturalistes, i també la utilització de peces ceràmiques de colors contrastats, característiques pròpies del modernisme. Ambdues cases configuren un exemple de l'arquitectura privada que es projectava en l'època de la seva construcció. Segueixen la concepció d'una façana unitària per les dues cases i la incorporació d'un petit jardí. Es tracta d'un esquema que Gabriel Borrell ja reproduïa anys enrere amb construccions com les cases d'en Molins del carrer de Jacint Verdaguer.
  És una arquitectura molt racional que pren un caràcter eclèctic per la inclusió d'elements propis de diferents estils.

  Al Pla Especial de Protecció del Patrimoni i Catàleg de Sant Feliu aquestes dues cases estan catalogades per separat, malgrat tractar-se d'un edifici unitari.

  Edifici projectat per l'arquitecte del Papiol Salvador Valeri. Inicialment es deien "Villa Celes" i "Villa Adela", tot i que actualment la primera rep el nom de "Villa Conxita".

  .
  - SANS I FÀBREGAS, Llorenç; GRAS, Mercè. Els carrers de Sant Feliu. Sant Feliu de Llobregat: Patronat Municipal de Cultura de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1989. 95 p.
  - VIDAL I JANSÀ, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 2005. 202 p.