Vilarrassa
Puig-reig

Vilarrassa
    Ctra. BV-4131, passats 100 m el km 11 s'agafa el camí de Vilarrasa en direcció sud-oest.

Façanes i tancaments en estat precari.
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Masia de petites dimensions, ben situada a l'extrem d'un altiplà, que ha conservat la tipologia tradicional. Consta d'una edificació de planta rectangular, distribuïda en tres cossos, amb planta baixa, pis i sotocoberta, la qual forma un tancat amb un petit pati davanter a la façana principal, orientada a llevant, i coberts als costats nord i sud. Els murs són de pedra vista, amb carreus a les cantonades. La coberta és de teula àrab a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana, i amb ràfec de dues filades mixtes. Les obertures de les finestres són fetes amb llindes i brancals de carreus, i els tancaments de fusta. Algunes de les obertures han estat tapiades. La façana principal té portal adovellat i, a la planta sota coberta, una galeria amb dues llindes de fusta en forma d'arcs. L'interior de la casa conserva bé les característiques arquitectòniques tradicionals, però es troba en estat precari. Als baixos hi ha voltes de pedra, estables amb menjadores, etc. A l'angle sud té una era enrajolada i un conjunt de dues tines independents.

El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element

El mas ja es troba documentat l'any 1276, quan els Templers cedeixen al cavaller Arnau de Puyol el dret a cobrar rendes sobre aquest i altres masos. La construcció actual sembla correspondre majoritàriament al segle XVIII, època d'expansió de moltes masies. Vora la masia hi passava el camí ral de Manresa a Berga.

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa.
    GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
    SERRA, Rosa; MIRALDA, Jordi (1990). Merola, un poble. Associació Cultural Esplai; Comissió Caminada Popular, p. 25