Vilaró (jaciment ibero-romà)
Gaià

  Bages
  Vora la masia de Vilaró, al sector nord-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Pista asfaltada que surt prop de Galera uns 3 km fins casetes prop Matamala. Camí E i N uns 1500 m
  440

  Coordenades:

  41.94532
  1.9087
  409543
  4644281
  Número de fitxa
  08090-297
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Ibèric
  Romà
  Segle
  IVaC-VdC
  Estat de conservació
  Regular
  Estat desconegut de les restes arqueològiques
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08089A005000380000YF
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Jaciment arqueològic d'època ibero-romana que es coneix tan sols per la troballa de ceràmica superficial. Es troba emplaçat al voltant de la masia anomenada Vilaró, que s'assenta en una esplanada per on hi passava un camí tradicional que venia de la zona de la Vall de Vilaramó, travessava la riera de Merlès al Molí del Vilaró i es dirigia cap a la conca del riu Llobregat i Puig-reig. En diversos sectors al voltant d'aquest mas Josep M. Badia hi ha recollit superficialment fragments de ceràmica d'època ibèrica i romana. Concretament, en tres camps situats respectivament uns 50 m a l'est, uns 50 m al sud i uns 50 m a l'oest de la masia. Així mateix, en el turó que s'aixeca uns 100 m al nord també hi va recollir ceràmica, però majoritàriament de l'edat del ferro. Tot això sembla indicar que ens trobem davant d'un assentament amb una llarga pervivència, des de l'edat del ferro, època ibèrica i romana i, finalment, el mas medieval, que està documentat com a mínim des del segle XIII. És de suposar que un possible assentament antic del tipus vil·la podria estar situat a l'indret on actualment s'aixeca la masia. El mateix topònim de "Vilaró" és significatiu com a possible indici d'una petita vil·la.

  Informació facilitada per Josep M. Badia.

  Al costat de la masia del Vilaró hi ha indicis arqueològics d'un possible assentament rural d'època ibero-romana, i també d'una possible tomba alt-medieval excavada a la roca. És una dada que, de confirmar-se, indicaria que el mas es va aixecar en un indret on hi havia una anterior necròpolis. Segons dades recopilades per Josep M. Badia, el mas ja existia al segle XIII. Concretament, s'esmenta en un document de 1237 de la parròquia de Vilaramó (a l'Arxiu Episcopal de Vic) ja amb la mateixa denominació de Vilaró.

  BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 51, 58, 61, 65, 82, 83