Vilanova
Casserres

Paratge Vilanova - Entorn Riera de Clarà
    Des de la Creu de Salitons

XVI-XVII
    Jordi Montlló Bolart

Antiga masia de planta rectangular rehabilitada com a casa de turisme rural. Està fonamentada directament damunt la roca natural i consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules àrabs i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia.
    Els paraments són de maçoneria amb pedra vista i restes d'arrebossat antic. Les cantoneres combinen una part inicial amb carreus, rajols fins a la planta primera i carreus ben tallats a la planta segona (a la façana posterior, només hi ha grans carreus). L'ampliació del sud-est està feta amb totxo i arrebossat. La façana principal té una disposició simètrica a partir de diversos eixos de verticalitat, del que en destaca un triple eix central presidit per la porta d'accés de mig punt fet de rajols, en planta baixa, i dues galeries triples amb arcs carpanells fets de rajols.
    L'estructura interna és de tres crugies amb voltes de pedra de canó mig apuntades en planta baixa. L'escala d'accés a la primera planta es troba a l'entrada a mà esquerra.
    S'accedeix al barri per un arc, sense porta, fet de rajols amb coberta de teules a dues aigües.

A l'interior es conserva el forn de pa. A la part posterior, darrera la piscina actual, sota l'ombra d'uns lledoners hi ha, buidades a la roca hi ha un primer grup de tines. El segon grup de tines es troba excavades, damunt d'una codina, al darrera de les corts de les vaques i a proximitat un forn de ginebre. Entre els camps de sota la casa, no gaire lluny destaca un pont de pedra amb dues arcades construït fa uns cent anys per la família del Mas Barnadàs i la del Mas Barbats que els permetia travessar la riera de Clarà d'una propietat a l'altra.

L'aspecte actual és fruit de diverses reformes, algunes de les quals han deixat traces arquitectòniques visibles. La masia antiga constaria de planta baixa i pis i, probablement golfes o sota cobert. També tindria planta rectangular i mantindria la disposició de la coberta com l'actual. La façana principal tindria la mateixa orientació sud, però estaria uns metres més endarrere. Actualment resta tapada per l'ampliació del cos de galeries, molt freqüent en el segle XIX en aquesta zona. El gruix de les parets de la planta baixa i primera denoten certa antiguitat en la construcció, que les reformes posteriors han mantingut o, fins i tot, aprofitat. La darrera reforma fou realitzada l'any 2000, quan s'adequa per turisme rural.
    També era coneguda amb el nom de Viladecans i, juntament amb les masies de La Barraca i el Molí, fou comprada per Bartomeu Niubó, de la família Bernadàs, a Jaume Vilanova i Bartomeu Marfà, el 3 de febrer de 1571.
    Inicialment va ser habitada pels fills, però més tard s'hi instal·laren els masovers. El darrer masover, Josep Calveras Santacreu, hi va viure fins l'any 1980.
    La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
    Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Masia"