Viaducte de Puig-reig
Puig-reig

La conservació està adjudicadaa, per un perídoe de 33 anys des de 2007 a CEDINSA.
    Estructural
    Generalitat de Catalunya
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

El viaducte de Puig-reig es una de les obres que l'enginyeria punta ha deixat en les recents obres del desdoblament de l'eix del Llobregat. Situat a l'altura de Cal Prat s'ha descrit com una obra d'autor i constitueix una "escultura dins del paisatge". El pont, obra dels enginyers Juan Luis Bellord i Peter Tanner, i els directors d'obra Jordi Solanes i C. Losertales, fa 568 metres de llarg per 46 metres d'alt, i va ser última obra acabada de la tota l'autovia, a finals de 2007. Està projectat i executat amb una sola plataforma per tal de disminuir l'impacte ambiental. La plataforma de 23,80 m d'amplada, s'assenta sobre una estructura mixta d'acer i formigó de 2,80 metres d'altura que recolza sobre vuit gruixuts pilars encofrats amb estries horitzontals i amb les arestes ressaltades en el pla vertical.

El viaducte està connectat directament amb una innovació en el tractament de l'esboranc obert a la muntanya, conegut amb el nom de Talús Royal, i que per primera vegada es va aplicar a Espanya.

El viaducte de Puig-reig, inaugurat oficialment el 21.12.2007 per José Montilla, president de la Generalitat de Catalunya, ha posat fi a les obres de construcció de l'autovia de Manresa a Berga, l'únic tram que quedava pendent de posar en servei de les obres de desdoblament de l'eix del Llobregat fins a Berga. El viaducte forma part dels 21 quilòmetres del tram que separa Puig-reig de Berga i ha suposat una inversió de 234,4 milions d'euros.

COSTA, A. (2006). "Els ponts i viaductes que s'estan construint quedaran ben integrats en el territori. Entrevista a Jordi Solanes, director tecnic de les obres de desdoblarnent de I'eix del Llobregat de Puig-reig a Berga", a L'EROL 89, p. 34. LACUESTA, R., GONZALEZ TORAN, X (2008). Ponts de la província de Barcelona. Comunicacions y paisatge, Barcelona, p. 60-61
    PARDO, J. (1990): "L'Eix del Llobregat, de cul-de-sac a autopista internacional", dins de "Espais: revista del Departament de Política Territorial i Obres Públiques Barcelona núm. 24, p. 4-11.
    VV.AA. (1994). L'Eix del Llobregat i el Túnel del Cadí 10 anys després, S.T. de Gestió i Evolució del Paisatge de la Universitat de Barcelona, Barcelona, Tunel del Cadí, C.E.S.A.