Viacrucis. Vuitena estació: Jesús consola les dones de Jerusalem
Collbató

    Baix Llobregat
    Camí del Viacrucis (muntanya de Montserrat)
    Emplaçament
    Entre la capella de la Soledat i el monestir
    758

    Coordenades:

    41.59153
    1.83652
    403029
    4605080
    Número de fitxa
    08069 - 167
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Abstracció
    Segle
    XX
    Any
    1975
    Domènec Fita Molat
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Monestir de Montserrat, (08199)
    Autoria de la fitxa
    Assumpta Muset Pons

    Escultura molt esquemàtica feta amb ferro i formada per un pedestal triangular i un mural rectangular on es representa la vuitena estació del camí del Calvari, quan Jesús consola les dones de Jerusalem. A sota hi ha una placa rectangular amb la llegenda: "no ploreu per mi".

    Entre els anys 1904 i 1919 els arquitectes Enric Sagnier (1858-1931) i Eduard Mercader aixecaren un viacrucis amb escultures d'Eusebi Arnau (1854-1934) i Joan Pujol, que foren finançades per diverses associacions i aterrades l'any 1936, al començament de la Guerra Civil. Un cop acabat el conflicte, l'abat Escarré convocà diversos artistes per tal que dissenyessin un nou viacrucis i col·laboressin en l'embelliment del monestir. El projecte es va fer en dues etapes. En la primera hi treballaren Francesc Jubenteny i Margarida Sans Jordi, i en la segona Domènec Fita.
    El conjunt està integrat, doncs, per dos grups d'obres, d'autors i estils diferents. Les quatre primeres són escultures exemptes i de cos sencer fets amb pedra, que representen, a part de la creu, Jesús, la Verge, la Magdalena, Sant Joan, Josep d'Arimatea i dos soldats. Les resta són metàl·liques i estan formades per sengles plafons que representen, de manera esquemàtica, des de la cinquena fins a la onzena estació, ja que les tres últimes han estat retirades.
    El viacrucis és un acte de devoció que consisteix a resseguir els episodis del camí del Calvari que Jesús va fer amb la Creu al coll, des de la casa de Pilat fins al Calvari. Els creients ressegueixen les estacions pregant i amb la voluntat d'identificar-se amb el seu patiment i amb la resurrecció promesa per Déu Pare a tots els qui creuen en Ell.

    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 42.