Ventallola (Vila Gemenes)
Centelles

Es desconeix
    Edifici en ruïna
    BCIL (PEPCHC 4-5-1995)
    Jordi Petit Gil

Conjunt d'edificacions en estat de ruïna amb un cos principal de forma rectangular, planta baixa i dos pisos. Es conserven les arcades del portal i una finestra moderna, la resta està molt malmès, el fet del seu estat ha fet catalogar-lo ja com a jaciment arqueològic.

Està totalment en ruïna.

Formava part del terme de Vila Gemenes citada ja el 898. El seu terme se'l van repartir el mas Sala (avui la Saleta) i el mas Ventallola. Antoni Pladevall diu textualment: "El mas Ventallola surt documentat des del 1285 i o dubten que era molt més antic. L'any 1432 tenia dos molins drapers, és a dir, uns batans de maces, mogut per força hidràulica, per batanar els draps que es teixien a Centelles o al seu rodal". El mas Ventallola havia estat propietat dels senyors de Centelles. Figura també ja al fogatge de 1515.

- PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.