Ventaiola
Capolat

Zona de Capolat.
    Emplaçament
    Situada al marge dret de la riera de Clarà, al fons de la reclosa vall entre els Morrals de Sant Salvador i el Morral del Pla.
    795

42.07439
    1.78572
    399553
    4658749
    08045 - 207
    XIV/ XVI/ XVII/ XVIII-XIX
    Les restes enrunades de l'edifici es troben afectades per la vegetació que les cobreix.
    08044A010000130000SA
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

El conjunt de la construcció presenta una planta irregular amb disposició allargada per l’addició a l’estructura original de diferents cossos disposats d’est a oest. Es mostra adossada a un marge per la seva banda nord i part de ponent. L’estructura original està construïda amb aparell força regular de pedres de petites dimensions; en els murs est, sud i oest hi ha traces de tàpia construïda sobre el sòcol de pedra. L'afegit de ponent mostra els murs nord i oest fet de paredat de pedres irregulars de diferents mides, i el sud és format per grans blocs de conglomerat desbastat, en cap cas hi ha mostres de l'existència de tàpia. L'ampliació que es fa cap a llevant mostra murs de pedres de mida petita. Les cantoneres de l’estructura primitiva són força regulars i de petites dimensions seguint les característiques del seu parament. En el mur sud de l’afegit de ponent són de grans blocs de conglomerat i en l’ampliació de llevant trobem cantoneres de pedra picada.

En un nivell superior es troben les restes d’una construcció, probablement un dipòsit d’aigua adossat a un marge i, a uns metres a llevant, al costat de la pista, es troba  una base de premsa.

Aquesta casa apareix esmentada en la documentació consultada a partir del segle XVIII amb el nom de Ventaiola o les Casetes de Clarà.

L’avançat estat d’enrunament així com la gran quantitat de vegetació existent no permet determinar amb precisió la cronologia de les diferents ampliacions. Per la tipologia, els materials i la situació es pot pensar que l'estructura originària formada per una construcció de planta quadrangular de finals de l'edat mitjana (segles XIV-XV). A partir d’aquí la casa va anar creixent amb afegits a est i oest tot mantenint la façana principal orientada al sud.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022).  Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004).  Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit