Premsa propera a Ventaiola
Capolat

Zona de Capolat, Ventaiola.
    Al nord-oest de la casa, al costat de la pista d’accés.

Possiblement del segle XIV
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Bloc de pedra arrodonit que presenta dues cares més o menys paral·leles. A la cara superior hi ha un encaix de planta circular d’uns 8 cm de profunditat amb apèndixs laterals diametralment oposats, un d’ells una mica desviat, i de secció trapezial.

Aquesta peça és un element d’una premsa, de vi o d’oli, la seva denominació és la de lliura o quintà. Hi anava encaixat un dau de fusta que actuava com a coixinet i suport del cargol, permetent-ne el seu gir i impedint-ne la seva sortida. La lliura o quintà estava situada al terra, a l’extrem mòbil de la biga de premsa, en la que s’hi encaixava el cargol.

Aquest tipus de forat que presenta a la cara superior és conegut popularment a la zona com a "peu de Déu".