Ventaiol
Vacarisses

Uranització del Ventaiol. Carrer de l'Ebre, núms. 1 i 5.

XVII-XX
    Jordi Piñero Subirana

Antic mas actualment transformat en una residència d'avis, al qual s'hi ha afegit modernament una construcció força gran a l'ala sud-oest (aixecada per acollir un pub) i un annex més lleuger al costat sud-est. L'edifici principal conserva l'estructura i els volums de l'antic mas, tot i que ha estat lleugerament sobrealçat per encabir una nova planta a les antigues golfes. El nucli originari de la casa és la part situada al nord-est, la qual està dividida en tres naus i consta actualment de tres plantes (antigament només tenia un soterrani, planta baixa i golfes). Posteriorment la casa s'amplià cap al costat sud-oest amb una nova crugia de dos pisos, fet que li dóna una planta gairebé quadrada, però el nivell d'aquesta part és més alt i no coincideix amb les plantes del cos originari. De l'antic mas es conserva, al soterrani, l'espai dels corrals, cobert amb volta de rajola i actualment convertit en despatxos. La resta de plantes conserven les parets mestres i l'embigat originari. En general les finestres també són les originàries, tot i que s'hi ha incorporat un emmarcament exterior de pedra. Al costat nord-oest es conserva l'estructura d'una antiga bassa, actualment ocupada per la cuina. També es conserven restes d'un possible pou. L'aspecte exterior del conjunt ha estat força modificat amb les successives transformacions, tot i que la distribució general de la masia és la mateixa, incloent-hi el pati d'entrada llarg i estret. El fet que les façanes siguin arrebossades i pintades desdibuixa també l'aparença rústica de la construcció. En una de les façanes es conserva un rellotge de sol.

Malgrat que els antics propietaris del mas afirmaven que tenia més de 400 anys d'història, no en coneixem notícies documentals antigues. L'any 1860 ja constava a l'estadística municipal com el Ventaiol. Tot i això, per les seves característiques és probable que es tracti d'un mas d'una certa antiguitat (probablement dels segles XVII-XVIII). Era la casa de referència d'aquest sector i li pertanyien les terres que actualment conformen la urbanització que ha pres el nom de la masia. Fa uns anys la masia fou adaptada com a pub, després va acollir una empresa de construccio i, entorn de 1984, s'inaugurà com a residència d'avis.