Vallmanya
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat de Santa Susanna
    Pel camí que es pren de la pista principal del veïnal de Santa Susanna, a la cruïlla del Terrer.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i planta pis. La coberta és a dues vessants, a diferent alçada, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada al nord-oest.
    El portal d'entrada és rectangular, amb llinda de fusta. Les finestres són de disposició irregular, amb llinda de pedra.
    A la façana principal en destaca un volum que correspon a un forn de pa.
    Els murs de façana són de pedra lligada amb morter de calç, esquerdejats.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234051.

El nom de la masia prové del topònim de l'indret on es troba, la vall Magna. És una de les masies més antigues del terme municipal, tot i que la construcció que es conserva actualment és del segle XVIII.
    La primera referència documental és de l'any 1190, quan el comte-rei Alfons el Cast, fill de Ramon Berenguer IV i Peronel·la, va cedir, a la confraria de Cardedeu, el mas Vallmanya del terme de Vilamajor i de la parròquia de Santa Susanna (AVENTÍN, 1990: 74).
    Durant el segle XV va ser una de les poques masies habitades del veïnat de Santa Susanna, malgrat les epidèmies, guerres i fams que van assolar el territori.

AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p. 24 i 74.
    BARBANY, C. [et al.] (1996) De la balma a la masia: l'hàbitat medieval i modern al Vallès Oriental. Granollers: Museu de Granollers, p.78.
    DIPUTACIÓ DE BARCELONA (1997). Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc Natural del Montseny (Sant Pere de Vilamajor). Barcelona: Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona.
    SARRIÀ i SARACHO, F. (2008). "Les Masies (II): el veïnat de Santa Susanna". Quaderns de Vilamajor, 7. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 70-71.