Vall-de-Roses
Figaró-Montmany

Vall de Vallcàrquera
    Camí de Vallcàrquera. Abans d'arribar a can Xicola i Sant Pere de Vallcàrquera.

Necessita reparacions
    Anna M. Gómez Bach

Edifici aïllat a nivell del camí de Vallcàrquera, conegut com les Torres o Vall-de-Roses. Casa amb dos pisos més terrassa al davant que queda sobre antigues quadres on s'accedeix per una porta rectangular, una finestra al damunt i una gran arcada amb clau de volta, agrupant els dis elements fets de maó (clau de pedra a dalt). Els acabats d'aquests habitatges són en obra, marcs dels portals de maó vermell i baranes de ferro forjat als balcons i finestres. A la casa de dalt, cada porta està protegida per un tendal. Finestra amb ull de bou i amb motllura pedra al voltant.

Original: habitatge d'obrers, altres ramaderia i quadres; actual: habitatge o segona residència. Segons l'Inventari de IPAC de la Generalitat de Catalunya és can Xicola.

Edifici datat de 1914, com consta a la façana principal. L'amo vivia a la casa del costat de l'ermita de Sant Pere, a pocs metre de can Xicola. Actualment, menys una família que hi viu, la resta de casetes es lloguen a l'estiu. Construïda, segons els actuals habitants per allotjar-hi els treballadors de les mines de baritina del Socau; mentre que per altres vilatants es recorda com la casa dels enginiers de les mines o les quadres dels habitages dels amos de les mines.

AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. Fitxa IPAC: Bailo i Barenys 10/1993. Pladevall, A. Gran Geografia Comarcal de Catalunya, vol. 6. Barcelona. 1984. p. 236. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.