Vall-de-Roses
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Vall de Vallcàrquera
  Emplaçament
  Camí de Vallcàrquera. Abans d'arribar a can Xicola i Sant Pere de Vallcàrquera.

  Coordenades:

  41.72613
  2.28783
  440767
  4619614
  Número de fitxa
  08134-26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  Necessita reparacions
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC:29144
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002A00014
  Autoria de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Edifici aïllat a nivell del camí de Vallcàrquera, conegut com les Torres o Vall-de-Roses. Casa amb dos pisos més terrassa al davant que queda sobre antigues quadres on s'accedeix per una porta rectangular, una finestra al damunt i una gran arcada amb clau de volta, agrupant els dis elements fets de maó (clau de pedra a dalt). Els acabats d'aquests habitatges són en obra, marcs dels portals de maó vermell i baranes de ferro forjat als balcons i finestres. A la casa de dalt, cada porta està protegida per un tendal. Finestra amb ull de bou i amb motllura pedra al voltant.

  Original: habitatge d'obrers, altres ramaderia i quadres; actual: habitatge o segona residència. Segons l'Inventari de IPAC de la Generalitat de Catalunya és can Xicola.

  Edifici datat de 1914, com consta a la façana principal. L'amo vivia a la casa del costat de l'ermita de Sant Pere, a pocs metre de can Xicola. Actualment, menys una família que hi viu, la resta de casetes es lloguen a l'estiu. Construïda, segons els actuals habitants per allotjar-hi els treballadors de les mines de baritina del Socau; mentre que per altres vilatants es recorda com la casa dels enginiers de les mines o les quadres dels habitages dels amos de les mines.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. Fitxa IPAC: Bailo i Barenys 10/1993. Pladevall, A. Gran Geografia Comarcal de Catalunya, vol. 6. Barcelona. 1984. p. 236. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.