Turó de Can Cardús
Els Hostalets de Pierola

Camí de Sant Cristòfol a Mas d'En Gall
    Al límit amb el terme municipal d'Esparreguera

X
    Dolent
    Només s'aprecien alguns fragments de murs molt malmesos i embrossats per la vegetació baixa i el bosc de pins.
    Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell

Turó situat a uns 100 m al nord de la casa de Can Cardús, on molt probablement hi hauria hagut l'ermita de Sant Cristòfol. Actualment està molt embrossat per pins i vegetació de matolls, fet que dificulta la visibilitat. Tot i així, encara s'hi poden observar restes de la fonamentació d'un mur i fragments de ceràmica en superfície. Tant el mur com la ceràmica podrien ser medievals o moderns (S. X-XVIII), a jutjar per la seva factura.

La capella de Sant Cristòfol apareix documentada des de l'any 995, en la venda d'un alou feta per Ansalones i la seva muller Fremina a Guiteza i la seva muller Amalvua; l'alou afrontava a migdia amb un alou de Sant Cristòfol. La capella estava originàriament situada al turó sobre Can Cardús, als límits del terme de Pierola i Esparreguera, però va ser traslladada i edificada de nou el 1374 (l'edifici visible actualment), aprofitant les pedres de l'antiga capella, en la peça de terra que va donar el noble Albert Durfort en el lloc anomenat Font de les Fàbregues, en l'antic camí que anava al monestir de Montserrat, tocant al límit del terme de Collbató i Pierola.

Gran Geografia Comarcal de Catalunya, vol. V, p. 396.
    BENET CLARÀ, Albert (1992): "El Penedès, L'Anoia", Catalunya Romànica, XIX, Barcelona, p. 342.
    MAS DOMÈNECH, Joseph (1907): "La benedicció del pa en la parroquia de Pierola", dins Notes Històriques del Bisbat de Barcelona. Barcelona: Tip. Jaume Vives, vol. II, p. 18.