Túnel del carrilet
Gironella

ubicat després del pont de la riera de Clarà, tocant a Viladomiu Nou.
    a l'extrem sud del municipi

Presenta despreniments a la boca nord.
    Sara Simon Vilardaga

El túnel del carrilet després del pont de la riera de Clarà, a l'alçada de la colònia Viladomiu Nou, entra al cap de molt pocs metres dins un túnel. Es tracta d'un túnel d'uns140 metres de recorregut aproximadament. Les boques, tant la sud com la nord, tenen un mur frontal a manera de façana fet de carreus i el perfil de l'obertura, brancals i dovelles de l'arc de mig punt són també de grans carreus de pedra. A costa i costat de les obertures s'estén un tram de mur de carreus a manera de mur de contenció del terreny natural.
    La superfície interior és en forma de volta de canó, en gran part de la qual es pot observar directament el tall en la roca natural; els extrems més propers a les boques del túnel tenen la superfície reforçada amb murs de pedra desbastada i maó massís a la volta. El paviment conserva grava en gran part del seu recorregut. La boca nord es troba parcialment coberta a causa d'un despreniment.

Aquest túnel forma part del traçat de l'antic carrilet de Manresa a Guardiola de Berguedà; el tram Puig-Reig fins Olvan es va inaugurar l'any 1887 el tancament definitiu de la línia de tren va ser el maig del 1972.