Trumfera de Cal Pere
Capolat

Es troba en terres de la parròquia de Sant Andreu de Farners, a la zona oriental del municipi.
    Està a uns pocs metres al sud de Cal Pere.

No es veu estructura constructiva, està molt degradada.
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

La trumfera de Cal Pere és un forat arrodonit que va ser excavat en un marge. Té unes mesures de 1,8 m x 2,1 m i està pràcticament reblit.

Actualment, no es poden determinar les característiques constructives, ja que està coberta de terra i vegetació i pràcticament no és visible. Els murs probablement estan fets amb la tècnica de la pedra seca.

Les trumferes eren elements molt importants a les zones rurals amb importància del cultiu de la patata. Acostumaven a ser estructures construïdes amb pedra seca que es trobaven en zones pròximes als camps. Eren espais on es podien emmagatzemar les patates per mantenir-les en un espai sec, fresc i a l'ombra.

Aquesta trumfera probablement va ser utilitzada i construïda al llarg del segle XIX. En trobar-se en terres de Cal Pere segurament era propietat d'aquesta mateixa casa.