Trull del Pla de Sant Pere 2
Navàs

    Bages
    Sector nord-est del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó
    Emplaçament
    Ctra BV-4235, al km 3,3 camí direcció S i seguir les indicacions cap a l’Estruch. Poc abans d’arribar a aquesta masia camí NW que passa per les ruïnes de St Pere de l’Alou. Després seguir camí i, 100 m abans de la masia de la Sala, 50 m al SE.
    474

    Coordenades:

    41.91486
    1.82417
    402490
    4640992
    Número de fitxa
    08141 - 353
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Medieval
    Segle
    XI-XV
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 40.BARP. Fitxa genèrica sobre “Tines premses i altres estructures excavades a la roca”. Nivell 1. Integral.
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08140A007000110000IH
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Restes d’un antic trull o cup excavat a la roca molt probablement d’època medieval que es troba isolat, situat a la vora d’un camp, 200 m a l’est de la masia de la Sala. Segueix una tipologia semblant a altres cups que es troben en aquesta zona i que s’utilitzaven en els treballs vitivinícoles.

    Les restes es troben en un aflorament de roca que ha estat retallada amb una plataforma central i encaixos laterals on es fermaven els muntants d’una premsa de biga. En un costat hi veiem dos encaixos més o menys circulars i, en l’oposat, tres (dos i a sota un altre). La biga de la premsa ultrapassava aquest espai per la part on el terreny fa pendent, de manera que es podia accionar amb algun contrapès. En un dels angles hi ha una pica de recepció, que s’anomenen popularment biots.

    Segons els germans COROMINES (2017: 366), especialistes en l’estudi d’aquest tipus d’elements, aquesta tipologia correspondria a un cup o trull (el nom originari es desconeix) utilitzat per a l’obtenció del most en els treballs vitivinícoles, de manera que a la plataforma central s’hi trepitjava el raïm i, al mateix temps, l’artilugi es complementava amb una premsa de biga incorporada que permetia acabar d’esprémer la brisa. El most resultant era canalitzat cap a la pica o clota de recepció, des d’on es trascolava probablement cap a un cubell o cup de fusta on el most feia el seu procés de fermentació. Tanmateix, aquest esquema no té el consens de tots els estudiosos. Altres autors suggereixen que aquests elements es podien haver utilitzat en el procés de l’oli, per tal de premsar les olives ja motllurades, i Maria Estruch s’inclina per la hipòtesi que les tines i les premses estaven separades però en ubicacions properes, de manera que la fermentació del vi es feia en les tines excavades a la roca i les premses servien només per al premsat de la brisa.

    En aquesta zona propera al Pla de Sant Pere trobem un gran nombre de tines, trulls o premses excavades a la roca de tradició medieval, molt probablement utilitzades en els treballs vitivinícoles. Molts d’aquests elements han estat estudiats en el llibre dels germans COROMINES (2017) i, quan és així, com en aquest cas, seguim la denominació que ells proposen.

    Informació facilitada per Maria Estruch

    COROMINAS CAMP, Ramon i Jaume (2017). Premses, tines i trulls medievals al Berguedà, nord del Bages i part del Solsonès. Antics testimonis de com es feia el vi a l’edat mitjana. Centre d’Estudis del Bages; Àmbit de Recerques del Berguedà, p. 366-368.

    ESTRUCH, Maria. “Les pedres que parlen al racó de Sant Cugat: tines , folladors, premses, sitges i tombes”, Arrels (blog internet)