Trull de Trullàs
Casserres

Al costat de Can Trullàs
    Accés des de la Ctra.. BV-4132z de Gironella a Casserres PK 2+200

XII-XVII
    Jordi Montlló Bolart

Trull o premsa excavat a la roca natural, de pedra sorrenca, situat al costat de la casa de Trullàs, en el marge esquerre del camí. Les traces d'aquest trull d'oli o premsa consisteixen en un gran forat cònic de secció circular excavat a la roca de 2'2 m de diàmetre a la part superior i 1'53 m a la part inferior. La seva alçada és de 0'95 metres. Té una boixa de 10 cm de diàmetre. Al voltant hi ha diversos forats més petits, entre 16 i 29 cm de fondària i diàmetre entre 14 i 16 cm.

Originàriament un trull era l'enginy amb el qual s'aixafaven, o trullaven, les olives per preparar la pasta abans de ser premsada. També antigament en alguns indrets, rebia el nom de trull la premsa per fer el vi. Etimològicament la paraula trull deriva del llatí torclum, que significa esprémer retorcent.