Trinxeres del Puig
Gisclareny

A sota de l'església i al voltant del Puig.
    Al lloc del Puig. Pista de Bagà a Gisclareny PK.5 seguir caminant 20 min fins al turó

Cobertes de vegetació, boixedes i arbusts. Visibles quan la vegetació perd la fulla caduca
    Pere Cascante i Torrella

A sota de l'església i al voltant del pujol del Puig es conserven un seguit de rases excavades al sell o terreny natural que es disposen formant un cercle concèntric al vltant del turó. Tenen una amplada de 100 cm i una profunditat d'uns 75 cm capaces per protegir un home. Segons consta aquestes reses servien per a protegir el lloc del Puig, utilitzat com a punt de vigilància i resistència del pas dels Empedrats durant la guerra civil del 1936-1939

Aquestes rases servien per a vigilar el pas dels Empedrats i del Coll del Pendís. De fet en llocs propers a passos i colls de muntanya hi ha punts de resistència similars. Les rases es poden resseguir quan la vegetació del pujol perd la fulla caduca.

CABALLÈ I CANTALAPIEDRA, F ( 1996). Les tres-centes cases de Giscareny. Columna Albí. P.55.
    MARTIN, E (2005 Una mirada sobre la història de Gsclareny.