Trinxeres de la Guerra Civil
Sant Salvador de Guardiola

Pòpia del Montgròs i serra de Gallcanta
    Camí que surt de la banda de Castellfollit del Boix.

Algunes de les trinxeres es troben mig esfondrades.
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de petites trinxeres fetes el dia abans que les tropes franquistes entressin a Sant Salvador de Guardiola, el 24 de gener de 1939. Es troben situades vora la Pòpia del Montgròs, que és el cim més alt del terme, i l‘inici de la serra de Gallcanta. Des d'aquí es té una bona vista del poble de Guardiola i de can Miralda, el mas on hi havia aquarterades les tropes republicanes. Hem pogut identificar un total de cinc trinxeres, situades en dos sectors pròxims: tres més al sud, pròximes a la Pòpia del Montgròs (trinxeres 1, 2 i 3), i dues més al nord (trinxeres 4 i 5). Probablement, però, n'hi ha algunes més. Es tracta de trinxeres petites i de construcció precària, ja que van servir una sola nit. Consisteixen en un senzill amuntegament de pedres tot formant un petit muret de planta més o menys corba. Les trinxeres es troben a una distància regular entre elles, d'uns 40 metres de separació, i segueixen més o menys la mateixa cota. Les tres del sector meridional es troben a uns 645 metres d'altitud. Les dues del sector nord es troben a una cota d'uns 620 metres.

Informació oral facilitada per Marc Sellarès Cots.
    Coordenades UTM de totes les trinxeres. Trinxera 1: 394437;4616009. Trinxera 2: 394443;4616055. Trinxera 3: 394449;4616122. Trinxera 4: 394632;4616495. Trinxera 5: 394640; 4616559.
    ***tinc el dubte si hauria de ser element arquitectònic o jaciment arqueològic

A partir del 22 de gener de 1939 les tropes franquistes van entrar al Bages procedents de Calaf i van ocupar Castelltallat, Fonollosa, Aguilar de Segarra, Rajadell... El dia 24 van entrar a Sant Salvador de Guardiola, des d'on van preparar l'assalt a Manresa per la carretera d'Igualada. A Guardiola les tropes republicanes es trobaven aquarterades a can Miralda, una masia amb una situació dominant ja que en època medieval havia estat el castell.