Tresoret d’Òrrius
Òrrius

Legal i física
    Museu Nacional d'Art de Catalunya
    Científic/Cultural
    Museu Nacional d’Art de Catalunya
    Virgínia Cepero González

El tresoret d´Òrrius és un conjunt de monedes antigues, trobades l’any 1981, durant les obres de restauració de la de la Capella de Nostra Senyora del Roser, a l’església de Sant Andreu d’Òrrius.

Es tracta de 216 diners d’argent o de billó ric, acunyades amb algunes tipologies monetàries desconegudes. És probable que haguessin estat amagades per tal de protegir-les d’una possible ràtzia, entre els anys 1032 i 1041.

Es troben classificades en tres grups:

El primer grup, format per 211 monedes datades pels volts de l’any  1035, en època de Berenguer Ramon I (1018-1035). A l’anvers presenten un bust amb el cap cobert per un mocador, una diadema i la mà alçada, amb la llegenda “BARCHINONA CIV”. En el revers hi ha una creu amb braços amb la llegenda “B-E_G_CO” (Berengarius comes).

El segon grup, format per una sola moneda de tipologia inèdita fins al moment, molt malmesa. En l’anvers hi ha una roseta de set pètals dins de cercles i la llegenda “[...]NGER CO[...]” (Berengarius comes). Al revers hi ha una creu amb la llegenda “[...]CINON [..]” (Barchinona). És una emissió del Rosselló del comte Guislabert (991-1013).

El tercer grup, format per 4 diners episcopals de Girona, datats pels volts de l’any 1030. A l’anvers hi ha un bust de la Mare de Déu i la llegenda “S.M” (Sancta Maria). En el revers hi ha un element vegetal amb la llegenda “CIVITAS GIRVNDA”.

El tresoret d´Òrrius s’exposa al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a la col·lecció de numismàtica (MNAC/GNC 302276-302473).

BALAGUER, A.M.; CRUSAFONT, M. (1982) “Troballa de diners comtals a Òrrius (Maresme)”. L’arqueologia a Catalunya avui. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, p. 180.

BALAGUER, A.M.; CRUSAFONT, M. (1982) “Els Diners de Berenguer Ramon I (1018 - 1035): una important troballa en els límits del Vallès”. Arrahona, II època, núm. 13. Sabadell: Museu d'Història de Sabadell, p. 41-51.

BALAGUER, A.M.; CRUSAFONT, M. (1983) Estudi preliminar de la troballa de monedes comtals. Barcelona: Departament de Cultura de la generalitat de Catalunya, p. 59-104.

CALICÓ i REBULL, F.X. (1982) “Un Importante hallazgo en la Iglesia parroquial de Orrius (Barcelona)”. Gaceta numismàtica, núm. 64. Barcelona: Asociación Numismática Española, p. 31-32.

CAMPO, M.; ESTRADA-RIUS, A.; CLUA, M. (2004). Guia numismàtica. Barcelona: Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), p. 78-80.

GARUPERA, J. (1992) "L'església de Sant Andreu d'Òrrius". Catalunya Romànica, vol XX. Barcelona: Fundació Enciclopedia Catalana, p. 499-501.

PADILLA, J.I. (1981)El Hallazgo de un tesorillo de moneda condal, de fines del siglo XI, en Órrius (Barcelona): Nuevos tipos inéditos atribuibles a Berenguer Ramon II (1076 - 1096)”. Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia, núm. 2. Barcelona: Departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de Barcelona, p. 231-241.

UBACH, P. (1994) Memòries etno-arqueològiques. Vilassar de Dalt, 1934-1993. 6000 anys d'història del Maresme. Argentona: L'Aixernador.