Tren i altres maquinària de les mines de Coll de Pradell
Vallcebre

Col·lecció
    BCIL, aprovat el 06/03/19 pel Consell Comarcal
    Associació Tren Miner Turístic
    OPC - María del Agua Cortés Elía

Diversos elements que estàn relacionats amb l'antiga explotació de carbó de la zona. El trenet està format per la màquina i diversos vagons que eren els que s'utilitzaven pel transport dels miners a l'interior de la mina i diverses vagonetes que servien per extreure el mineral. El de personal procedeixen de la mina de Carbons Pedraforca de Saldes.
    També es conserva altra maquinària específica com la pala carregadora.
    Les vagonetes es mantenen a l'exterior, mentre que la màquina es conserva dins uns contenidors instal·lats a l'inici de la via per a aquesta finalitat.

Actualment les instal·lacions les manté l'associació "Tren Miner Turístic".

L'empresa Carbones Mari S.A. explotà carbó a Coll de Pradell entre 1936 i 1962, arribant a tenir treballant unes 200 persones, algunes que havien optat per fer el servei militar a la mina. L'explotació Enriqueta es va explotar entre 1936 i 1955, i la Mina nova entre 1949 i 1962. Els anys 1970 va començar la davallada en l'explotació del carbó a la zona, que va acabar amb el tancament de les mines de Vallcebre i Fígols, i finalment l'any 2005 amb el tancament de l'explotació de Carbones Pedraforca S.A. Que va ser la darrera mina en funcionament a la comarca.

ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.
    Cortés Elía, María del Agua (2017) Expedient per a la declaració de les antigues instal·lacions mineres de Coll de Pradell com a Bé Cultural d'Interès Local BCIL. Diputació de Barcelona.