Torres del Basumba
Vacarisses

Carretera de la Bauma, núms. 4, 27, 29, 31, 35

Noucentisme
    Propietaris diversos
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de 5 xalets, situats a la carretera de la Bauma, que són els primers que es van construir al poble, a la dècada de 1940, seguint l'estil noucentista de postguerra, característic de l'època. Es tracta d'habitatges unifamiliars amb façanes als quatre vents i envoltats per espais enjardinats que separen cada torre. Per la banda davantera, que dóna a la carretera, una mateixa barana d'obra calada dóna unitat al conjunt. Les cases solen tenir tres plantes: la superior dóna al nivell de la carretera i les dues inferiors són accessibles des de la part posterior. Els xalets segueixen una tipologia constructiva similar, tot i que cadascun amb les seves variants: hi predominen les entrades amb un vestíbul-porxo, ja sigui amb arcs de punt rodó o amb pilastres, mentre que les façanes posteriors es caracteritzen per la presència de galeries porxades. Algunes de les torres tenen elements decoratius en forma de pinacle a la teulada; així mateix, el primer dels xalets té al jardí una columnata d'ordre jònic.

L'any 1944 van començar a construir-se les torres del Basumba. La primera va ser la que actualment es troba al centre (número 29) i després van venir les altres, que seguiren la mateixa línia estilística. Més endavant es construïren xalets de característiques similars en altres barris o a les urbanitzacions que a partir d'aquell moment es van implantar a Vacarisses.

FARRÉS, Josep M. (1999). Retrats de Vacarisses. Ajuntament de Vacarisses, p. 104