Torrent Fondo
Rubí

  Vallès Occidental
  A l'oest del nucli urbà, en sentit N-S, 08191-RUBÍ
  Emplaçament
  A la dreta de la riera de Rubí

  Coordenades:

  41.48217
  2.00248
  416721
  4592765
  Número de fitxa
  08184 - 89
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  Com tots els elements del patrimoni natural té un alt grau de fragilitat davant els canvis a les condicions ambientals.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  AGÈNCIA DE L'AIGUA - Generalitat de Catalunya, Pça. Sant Jaume, BARCELONA i altres.
  Autoria de la fitxa
  Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Afluent de la riera de Rubí per la seva banda dreta. Neix al quadrant NO del terme de Rubí i discorre en sentit N-S fins a desembocar a la riera al S del terme. Presenta una vall ampla (encara que abrupta) en la major part del seu recorregut, encara que hi ha llocs on s'encaixa fortament en les argiles quaternàries i margues terciàries. D'aquí el nom de Torrent Fondo. Altres parts del torrent reben altres noms, com el de torrent de can Serrafossar o torrent de can Balasch. Presenta sub-afluents, que normalment no porten aigua, com el que ve de sota Sant Genis, el qual recull l'aigua de la font de la Magnèsia. Una zona especialment interessant, des del punt de vista paisatgístic i ecològic és la pollancreda que es troba sota cal Ximelis.

  L'any 1599, els boscos eren tan grans que es demana augmentar el sou al batlle per haver molta terra boscosa i grans torrents i voltes" (XERCAVINS, 1989).

  BONELL, Jordi et alii (1999) Itineraris locals de natura i excursionisme, Rubí: Centre Excursionista de Rubí - Institut Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Rubí. RUIG I GAIRÍ, Ramon (1999) "Les excursions" Rubí. Guia Local. Pp. 11-14, Ed. Hermes Comunicacions S.A. XERCAVINS REQUESENS, Jordi (1989) "L'agricultura rubinenca. Notes històriques" XXXII Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos, Vol. I, pp. 17-37, Rubí: Fundació Museu Biblioteca de Rubí - Centre d'Estudis Rubinencs. Informació oral R. Bosch, R. Sánchez, J. Simó i E. Xercavins (novembre 2000, abril 2001)