Torrent d'en Roca
Rellinars

Serra de l'Obac

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Agència Catalana de l'Aigua (Carrer de Provença, 204 - 08036 Barcelona)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

El torrent d'en Roca neix de la confluència de dues torrenteres abruptes, de canals profunds i barrancs que neixen per sota del Camí Ral, entre la zona coneguda amb el nom d'Els Plans i la Roca del Duc, en plena serra de l'Obac. Un d'aquests ramals dona naixement a la Font de les Boades, que proporciona aigua al mas des de fa segles. Un cop deixada la Trona enrere, transcorre entre les terres abans cultivades de vinya, olivera i ametller de Les Cases (situada al vessant hidrogràfic dret) i Les Boades situada al vessant hidrogràfic esquerre). Varies torrenteres i rasots incorporen les seves aigües a la conca principal, sobretot provinents de la carena de la Casa Vella. El seu recorregut, sinuós arriba a la seva fi desaiguant a la riera de Rellinars pel seu vessant hidrogràfic dret, abans d'arribar a la presa. Els seus vessants, avui envaïts per la brolla, el matollar i pinedes de pi blanc, resistent a l'escassetat d'aigua amb alzina, boix, moixera o algun roure en les zones més obagues a més de la vegetació a més dels boscos clars que substitueixen els de ribera , són fruit de la transformació humana del bosc primitiu. Car allí on hi havia tan sols uns centímetres de terra, es retenia amb marjades de pedra seca i s'hi plantava vinya. Mentre que en indrets on la terra hi era més present encara es poden trobar ametllers, ullastres i rebrots de velles oliveres que varen patir les glaçades de l'any 1956. Les codines i roquissars són lloc de predilecció i de pas per al cabirol, que aprofita l'escalfor de la roca durant els mesos d'hivern. Hi són presents però gran quantitat de mamífers vertebrats que aprofiten el torrent com a lloc d'amagatall i cria i també com a corredor biològic. Els torrents són una font d'alimentació i de localització de punts d'aigua durant els mesos d'estiu on l'herba encara és fresca i de reproducció per a tot un seguit d'amfibis que comparteixen l'espai.