Torrent del Racó
Rellinars

Torrent del Racó - Serra del Ginebral

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Agència Catalana de l'Aigua (Carrer de Provença, 204 - 08036 Barcelona)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

El torrent del Racó és un afluent del torrent de l'Esbarzer, que neix a uns cinc-cents metres d'alçada, en una raconada de la Serra del Ginebral. El seu nom es deu a la casa que es localitza en el seu vessant hidrogràfic dret. És d'aquest vessant, que rep l'aigua d'altres torrenteres originades totes elles en les raconades de la Serra del Ginebral. Pel seu vessant hidrogràfic esquerre uns metres avall s'ajunta el torrent de la Font del Bosc i junts conflueixen fins abocar les seves aigües al torrent de l'Esbarzer, al sud del turó del Casot.
    El seu recorregut no és massa llarg, però és sinuós, amb algun barranc, trams on deixa entreveure la roca mare i d'altres completament sinuosos i emboscats, amb vegetació no pròpiament de ribera, però envoltat d'alzinar, arítjol, boix i herbassars propis de comunitats humides. Destaca algun roser salvatge. Destaca la recollida dades derivades de l'aprofitament de l'aigua d'aquest torrent en el seu recorregut per la casa del Racó, que sense voler-ho, esdevenen un testimoni de primer ordre de les formes de vida del passat, que ens expliquen especialment l'aprofitament econòmic d'aquest medi i adquireixen, d'aquesta manera un valor patrimonial. Les estructures pròpies d'aquesta arquitectura popular varen ser destinades a la captació i recollida d'aigua, si bé la seva diversitat tipològica respon a l'adaptació segons les característiques del terreny i les seves propietats hídriques. Així doncs, localitzem durant la visita un pou d'aigua, una font amb dipòsit interior i una bassa dins del torrent. El pou es localitza al vessant esquerre d'una torrentera que nodreix el torrent del Racó. Està construït aprofitant l'alçada d'un marge i té més de sis metres de fondària, parcialment excavat a la roca. No està sec. La resta dels murs, estan fets amb pedra i argamassa. Tenia cobert de falsa cúpula i portella de fusta. Ambdós costats d'aquesta es conserven els pedrissos per posar el càntir i la galleda. Per sota el pou, a uns quatre metres de distància en direcció sud hi ha una estructura de pedra tronco-piramidal. I finalment, a la façana de llevant de l'edifici principal hi ha el torrent que en aquest indret és un aflorament de roca. A la part superior, s'observa un desnivell d'1,50 metres d'alçada modificat per l'home amb un mur de pedra molt ben encaixada. El salt d'aigua cau damunt d'una codina totalment plana i d'aquí, per un regueró baixa fins a una cubeta o gran cassola allargassada d'un metre de fondària per uns quatre de llargària que convenientment taponada amb un altre mur de pedra retenia l'aigua com si es tractés d'una bassa.

Aquest torrent és a més un refugi per la fauna i un corredor biològic entre la Serra del Ginebral, la Serra de Casajoana, la Carena del Panissar i l'Obaga de la Font del Bosc.

CAPELLA, Pere (1997): Les fonts, dins XVIII Ronda Vallesana. Rellinars. 19 d'octubre de 1997,pàg. 38. Unió Excursionista de Sabadell.
    GRUP DE RECERCA I RECUPERACIÓ D'AMICS DE RELLINARS (1997). Parlem de Fonts, dins XVIII Ronda Vallesana. Rellinars. 19 d'octubre de 1997,pàg. 32. Unió Excursionista de Sabadell.