Torrent de l'Estanyol
El Brull

Urbanització de l'Estanyol
    Del nucli d'El Brull fins a l'oest del Montgròs.

ACA. Generalitat de Catalunya
    Marc Cucurella Pinilla

Aquest torrent neix al vessant nord-oest del nucli d'El Brull, al sud del serrat del Prat d'Ori. El seu recorregut dins el terme municipal d'El Brull és d'uns 5,5 quilòmetres i transcorre en direcció sud-oest fins sortir-ne pel punt on convergeixen els termes d'El Brull, Seva i Aiguafreda, a l'oest del turó del Montgròs. Les seves aigües proveeixen dos embassaments, el pantà de les Illes i el pantà de l'Estanyol, que serveixen per regar el camp de golf. El torrent de l'Estanyol és alimentat per petits cursos d'aigua com el torrent de can Serrà, el torrent de les Merles o el torrent Negre. A la seva part final dins el terme d'El Brull passa anomenar-se riera de l'Afrau, i més tard riera de Martinet fins acabar desembocant al riu Congost.

La orografia de la zona fa que ens trobem amb una abundància de torrents que abastien d'aigua a gran part de la Plana de Vic.

CASTELLÓ I VIDAL, Joan Ignasi (1990). "El Montseny. Parc Nacional de Catalunya" a "Monografies del Montseny", n.5. Associació dels Amics del Montseny.