Torrent de ca n'Oriol / de l'Alber / can Tiraïres Rubí

Vallès Occidental
A l'est del terme, en part dins el nucli urbà, 08191-RUBÍ
A l'esquerra de la riera de Rubí, al nucli urbà

Coordenades:

41.49693
2.0444
420239
4594364
08184-137
Patrimoni natural
Zona d'interès
Dolent
Com tots els elements del patrimoni natural té un alt grau de fragilitat davant els canvis a les condicions ambientals.
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
AGÈNCIA DE L'AIGUA - Generalitat de Catalunya, Pça. Sant Jaume, BARCELONA i altres.
Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Curs d'aigua intermitent que neix a terres de Ca n'Oriol i que en part avui dia discorre canalitzat. Se li afegeix a poca distància del seu naixement, el curs del que neix a prop de l'antiga masia de can Tiraïres, ambdós units a un sol curs travessen la plana de Can Bertran, i discorren per les antigues propietats de Can Cabanyes, Ca n'Alzamora, antiga fàbrica de Can Sedó, fins desembocar al Torrent dels Alous a prop de la Torre de la Llebre. Del seu curs destaca, a la llera, l'albereda que creix prop del parc de ca n'Alzamora. També hi ha a la part alta l'arbreda que es troba al costat del col·legi Teresa Altet, a la zona on el torrent es conegut com de can Tiraïres. En el seu recorregut hi ha el pou del mas Ferran, davant de la Torre de la Llebre.

El torrent de ca n'Oriol era també conegut com de l'Alber i a l'altura d'on ara el creua la carretera, hi havia una resclosa, i sota aquesta, i produït per la caiguda de l'aigua es formava una bassa que encara recorden els majors, com ho aprofitaven els xicots per a banyar-s'hi. En el mateix torrent, a l'altura de la torre de la Llebre i el mas Gener hi havia també altres guals molt concorreguts (C.R.M., 1983).

C.R.M. (1983) "Estampes descolorides. Pluges" Butlletí del Casal d'Avis - Rubí, Núm. 28, Rubí. Informació oral R. Bosch, R. Sánchez, J. Simó i E. Xercavins (novembre 2000, abril 2001)