Torre Raventós-Coderch
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Ricard Marlet, 30
  416

  Coordenades:

  41.5974
  2.02977
  419143
  4605532
  Número de fitxa
  08120 - 401
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Racionalisme
  Segle
  XX
  Any
  1970
  Josep A. Coderch
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Integral (Número 45 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  9256101DG1095N0001ZE
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Magnífic exemple de l’arquitectura racionalista dels anys 70 del segle passat, obra de l’arquitecte barceloní Josep Antoni Coderch. De planta irregular, formant una geometria de cubs amb sortints i entrants amb una mena de joc amb l’espai i el buit, amb les cobertes planes i envoltat de jardí.

  El parament del conjunt de les  façanes és d'obra vista, disposat horitzontalment  i sense ornaments. Els coronaments de les façanes s’hi disposen com si fossin rajoles, dues filades de maons plans. En l’edifici hi contrasta la textura vermellosa dels maons amb el verd del jardí i de les heures emprades per cobrir trams de paret. Dels cossos i volum generals en sobresurten les altes xemeneies, amb curull metàl·lic, com a referents visuals de l’edifici des de l’exterior, elements que proporcionen les úniques línies verticals d’una casa essencialment dominada per l’horitzontalitat. Les obertures de la façana principal són el portal rectangular amb marquesina i voladís pla, i finestres angulars en el cos anterior i planta superior. La tanca exterior de la finca la formen un filat metàl·lic totalment revestit d’heura.

  Tot i no haver tingut accés a l’interior, en el catàleg municipal (2009) es descriu la distribució interior, on destaca l'acurada compartimentació,  obtinguda emprant la flexibilitat en els plantejament dels espais, cercant sempre el confort.

  El nom oficial de la casa és Casa Raventós segons el web de l’arquitecte: http://joseantoniocoderch.org/wp-content/uploads/2016/02/Listado-obras-JACS.pdf [consulta realitzada el 27 d’abril de 2021]

  AA.VV ( 1980). Inventari de Protecció del Patrimoni Cultural Europeu. Arxiu Històric d'Urbanisme, Arquitectura i Disseny del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Volum IV. Catàleg de Béns.

  CODERCH, J.A. (1978). J.A. Coderch, 1945-1976. Madrid: Ed. Xarait.