Torre Matarí
Matadepera

Carrer de Gaietà Vallès, 3

Joaquim Manich; Ricard Marlet (frescos)
    Protecció Parcial (Número 44 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Sí (IPA)
    Jordi Montlló Bolart

Torre als quatre vents estructurada amb un estil a imitació d’una masia de caràcter rural. Consta de planta baixa i pis i de tres cossos: el central amb una coberta a dues aigües i el carener perpendicular a la façana; i dos cossos afegits a les façanes laterals. En l'extrem nord-est s'hi ubica un petit mirador de coberta plana amb barana de balustres ceràmiques.

La façana principal  té una composició simètrica  a partir de tres eixos de verticalitat. En l’eix central, destaca la porta principal adintellada, a la planta baixa; i tres finestres geminades d’arc de mig punt, a la planta pis. El parament és arrebossat i pintat. El  porxo tancat de la façana de llevant presenta arcs de mig punt en les obertures o finestres. En aquest espai hi destaquen uns valuosos frescos d'en Ricard Marlet que expressen diferents al·legories.

La torre és envoltada d'un notable i  extens jardí. També està sobre aixecada, ja que el terreny té una forta pendent. Per tant, disposa de tot una àrea soterrada amb garatge i altres dependències.

Aquesta torre va ser de les primeres en la urbanització de Can Prat, tocant la riera de les Arenes.

Els autors del Catàleg (2009), valoren d’aquesta construcció un estil característic del primer terç del segle XX, de regust ruralista (sic), assimilable a altres casos del municipi com la masoveria de  Can Duran o  la torre G. Gessi.  Responen a un cert interès per reivindicar el   tradicionalisme en l'estil constructiu, recordant els perfils exteriors de les masies.

El porxo lateral va ser reformat l'any 1945, quan el  pintor Ricard Marlet va iniciar els frescos que acabà l'any 1947.