Torre Jordana
Caldes de Montbui

Torrent de la Font dels Enamorats

reforma actual realitzada l'any 1993
    Laura Bosch Martínez

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és a doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana. Presenta dos espais annexos a banda i banda de l'edifici principal, amb la teulada a una sola vessant, desaiguant per les façanes laterals. A la planta baixa, es poden veure un seguit d'obertures, totes elles amb un arc rebaixat. Es conserva el portal de la casa, tot i que actualment no es veuen les escales de pedra per les quals es podia accedir al cancell, ja que amb la reforma de l'any 1993, es va soterrar per posar-hi al damunt una rampa. A la banda esquerra del portal principal hi ha un segon portal que donava accés al porxo per on entrava el carro. Conserva els guarda-rodes de pedra. Les dues finestres de la planta baixa tenen una reixa formada per barrots de ferro. Al primer pis, alternen quatre obertures, dues d'elles amb balcó sense voladís i barana de ferro i dues altres amb balconera i voladís amb dues mènsules a cada balcó. A la banda dreta, s'observa una galeria porticada amb bigues i llates de fusta i teula àrab d'un sol vessant. Finalment es troben les golfes, on les obertures s'han engrandit. Damunt de la finestra central hi ha una politja de ferro.
    Adossat a la banda dreta del portal hi ha un pedrís, fet de pedra, que s'ha recobert amb rajols de gres català. La casa encara conserva l'era feta amb rajol quadrat porós.
    Entre el primer pis i les golfes es va col·locar un rellotge de sol fet de ceràmica, amb la data de la reforma "1993". Tota la façana ha estat escardejada amb ciment, de manera que és impossible observar qualsevol mena d'element arquitectònic rellevant (les mènsules i la part del voladís de les balconeres també estan escardejades).
    Al voltant de la casa hi ha les corts del bestiar, galliner i porqueres.

També anomenada Torre de les Puces o "las Puces". Segons Moreu-Rey (1962), l'any 1860 aquesta casa també se la coneix amb el nom de "torre de las pússas". Amb aquest nom es coneix popularment la torre Jordana, on "puça" és emprat com eufemisme en el sentit que li dóna l'accepció 5 d'Alc-Moll. La gent explica, potser massa malignament, les raons d'aquest malnom.
    Amb el nom de Jordanes es coneix una antiga partida entre Carerac i Can Camp. Aquest nom es troba documentat al segle XIV i XVI; lld "ad ipsas iordanes" (1611); "honoribus de Jordanes" (1235); "Jordanes", "Jordanas", partida de "J". (segles XVI a XX) "al capdamunt de J." (1687). "Torre Jordana", "torre de Jordanes" (1922), altre nom de la torre de les Puces. X. 1935 creu que J. avia estat antigament un hostal (?). Potser era el "alodio de Jordan" (1113), "Jordana" antropònim (1146).