Torre d'en Granyent
Taradell

Ctra. De Balenyà, 87

Marta Lloret. Antequem, S.L.

Torre construïda durant el primer terç del segle XX segons una estètica pròxima al modernisme. És un edifici aïllat de planta rectangular que presenta una torre de quatre nivells d'alçat adossada al costat de ponent. La casa consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. L'entrada està coberta per un cos a mode de nàrtex, cobert a tres vessants. A les façanes s'hi combinen diverses tipologies de finestres, ja siguin d'arc pla arrebossat, d'arc mixtilini i d'arc primitiu esgranoat. A la façana de ponent hi ha adossat un cos d'un sol nivell d'alçat amb la part superior habilitada com a terrassa transitable amb balustrada. Al costat s'hi adossa la torre, coberta a quatre vessants. Presenta un balcó a la façana de ponent delimitat amb balustrada. Al segon pis té una majòlica i a la de migdia un plafó ceràmic. El tractament exterior dels murs és arrebossat amb franges incises imitant carreus, amb motllures als nivells de forjat de diferent tonalitat. El ràfec està acabat amb cabirons i el carener està acabat amb ceràmica vidriada. A la façana de llevant de la casa s'hi adossa un cos longitudinal de construcció moderna.

La família Grañén va ser una de les primeres en estiuejar al poble de Taradell, ja a finals del segle XIX. L'any 1919 Pere Grañén Olivé va comprar el terreny a la família Baucells i va començar a construir-hi la torre, amb el Sr. Serra com a mestre d'obres. La casa va quedar acabada l'any 1923. Els mosaics de la torre, així com la majòlica de la Mare de Déu de Montserrat, van ser adquirits a la Casa Roura de Vic.

GRAÑÉN, P. (1979). El nostre Taradell dels anys 1920-1936. Inèdit.