Torre del Ravalet
Vilassar de Dalt

Carrer Ravalet, 13

XVI
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Jordi Montlló Bolart

La torre del Ravalet, també coneguda com a Torre de Can Parera està ubicada prop de l'antic camí de Mataró, als afores del nucli urbà de Vilassar, a l'esquerra de la Riera de Targa.
    És una torre de planta quadrada que ha sofert moltes transformacions. Consta de quatre plantes cobertes amb voltes i terrat. Els murs són una mica atalussats. Originàriament estava separada de la casa i s'hi accedia des del segon nivell. Tenia un matacà a l'última planta situat en la vertical de les finestres de la façana de migdia. L'accés a les plantes superiors s'efectuava per escales de fusta.
    A finals del segle XIX s'hi practiquen obertures per adequar-ne les estances com a part de la residència senyorial. Entre 1940 i 1950 s'hi afegeix un cos d'escala extern a la cara nord, i s'hi fan noves obertures.

El mas Parera era el nucli d'un antic veïnat, conegut des del segle XIX amb el nom del Ravalet
    Dita també Can Cetrilleres per la seva forma.

La referència documental més antiga de la torre és de l'any 1558, d'una requesta del castell per les obres de la torre del Mas Parera.
    També surt representada en el plànol del 1777 i un dibuix a carbó datat l'any 1854.
    Per la vigilància de la costa s'organitzaven en "desenes" (grup de 10 homes) dirigides pel "desener".

BENITO, Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
    MUSEU DE VILASSAR (1999). Via fora. Les torres de guaita; dins Itineraris Ipsa Arca, núm. 1, febrer de 1999. Vilassar de Dalt, pàgs. 52 a 55.
    SAMON FORGAS, Josep (1996). Notes històriques entorn de les torres de defensa dels masos de Vilassar; dins XII Sessió d'Estudi mataronins. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, pàgs. 181 a 197.