Torre del mas Nou del Lledoner
Vallirana

Pla del Lledoner - El Lledoner
    A uns 150 metres al sud del masia, passat el torrent, en una zona en pendent dins del bosc

Adriana Geladó Prat

Esvelta torre de planta rectangular situada en un terreny en pendent al costat de llevant del pla del Lledoner, en una zona de bosc. Presenta una alçada considerable i està formada per quatre cossos superposats, bastits amb maons i amb els paraments arrebossats. El volum inferior també inclou pedra en la construcció. En un dels extrems inferiors de la torre s'observa una petita obertura actualment enderrocada.

A l'altra banda del torrent, prop del pla, hi ha les restes de la segona torre, la qual està completament enderrocada.

La torre servia per fer arribar aigua al Mas Nou (o de baix) del Lledoner (actualment dins del terme de Cervellló), construït a finals del segle XVIII (1777) com a hostal de viatgers. La torre forma part d'un sistema hidràulic format per diversos elements i conegut com pressió hidrostàtica o sistema dels vasos comunicants. Consisteix en dos dipòsits comunicats que contenen el mateix líquid, el qual d'entrada es troba a diferent nivell, però que finalment s'acaba igualant. Fou dissenyat per tal de fer arribar l'aigua des d'una mina fins a la casa, salvant el fort desnivell existent entre ambdues construccions. L'aigua era captada a la mina i traspassada mitjançant un tub conductor a la torre (primer vas comunicant). Des d'aquí, el tub passava a l'altra torre (segon vas comunicant) per damunt d'un petit aqueducte bastit per salvar el desnivell d'un torrent situat al mig de les dues construccions. Finalment, el tub arribava a la casa des de la segona torre. Els propietaris del mas s'havien plantejat primer la construcció d'un gran aqueducte, però la idea fou desestimada donat l'elevat cost d'aquestes obres.

Http://margesivinyes.blogspot.com.es/2011/09/la-masia-del-lledoner-de-baix-cervello.html (Consulta: 18-05-2017). OLLÉ, Francesc (2016). Vallirana, poble d'aigua. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 36-37.