Torre de Montagut
Santa Susanna

Turó de Montagut
    A 150 m al sud del carrer dels Nards núm. 2, Urbanització de Ciutat Jardí (Sant Genís de Palafolls)

Dolent
    Només conserva els murs exteriors, mancant la coberta i els forjats de les plantes. El fonament ha estat consolidat amb ciment.
    BCIL. Acord Consell Comarcal del Maresme (16/9/2008)
    Si: IPA 8559
    08261A003000480000AQ - Telefónica de España, SA
    Marc Bosch de Doria

Torre de telegrafia de planta quadrada formada per un sòlid fonament i parets lleugerament atalussades. Està orientada de nord-est a sud-oest, i constava de planta baixa, amb tres espitlleres a cada paret, un primer pis, amb una porta a sud i a nord, i una segona planta, amb una finestra també a sud i a nord. La construcció està feta de pedra i morter de calç i l'ús de maons per a emmarcar les obertures i el ràfec. Medeix aproximadament 5 per 5 metres de costat i uns 10 m d'alçada.

El turó de Montagut està situat al límit entre els termes municipals de Malgrat de Mar i Santa Susanna, molt a prop del terme de Sant Genís de Palafolls. La torre, però, es troba situada al vessant de Santa Susanna. La torre està situada entre la de Calella, a 7,7 km de distància, i la de Puigmarí, al terme municipal de Maçanet de la Selva, a 11,6 km de distància, amb les quals hi havia visibilitat.

Es tracta de la torre número 213 del ramal Barcelona - La Jonquera de la xarxa de telegrafia òptica construida a Espanya, abans de la introducció del telègraf, com a eina per a agilitzar les comunicacions i consolidar l'estat liberal. Segons Aguilar i Martínez (2003), s'hauria construit a partir de l'any 1844 i l'any 1850 ja seria operativa.

AGUILAR, A.; MARTÍNEZ, G. (2003). La telegrafía óptica en Cataluña. Estado de la cuestión. Scripta Nova Revista electrónica de geografía y ciencias sociales. Vol. VII, núm. 137. Universitat de Barcelona.
    LEN, L., PERARNAU, J. (2004). La telegrafia òptica a Catalunya. Rafael Dalmau Ed.: Barcelona.
    PORT, P. (1984). Les torres de Calella. Servei de Publicacions de l'Ajuntament de Calella: Calella.
    PRAT, J. (2004). 4 Pedres de... La telegrafia òptica a Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya. Barcelona
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Un pas endavant". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 2. Santa Susanna, p.6