Torre de defensa de la Vallmitjana
Taradell

National Monument Record
    Defensa
    S'ha de donar d'alta com a BCIN Decret 1949 de castells
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Torre de defensa construïda vers el segle XVI que es troba integrada dins l'estructura de la masia, al seu angle de xaloc. És de planta quadrangular, consta de quatre nivells d'alçat i té la coberta a quatre vessants, fruit d'una reconstrucció posterior. A la façana de migdia presenta tres finestres d'arc pla de pedra carejada, col·locades en època moderna. El nivell superior arrenca des d'una cornisa amb voladís i ha esta força modificat en la darrera restauració, quan s'hi van obrir pòrtics d'arc de mig punt de pedra. El mur de ponent, visible des de l'entrada de la masia, presenta alguna espitllera. El primer nivell està cobert amb volta catalana amb llunetes. El tractament exterior dels murs és la pedra vista, de majors dimensions a les cantonades. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques.

Al segle XII l'alou de la Vall fou donat a la seu de Vic, que en mantingué la propietat molts anys. El mas pagava els censos al beneficiat de la Santa Creu del Castell de Taradell. Va quedar deshabitat després de la pesta negra. L'any 1352 el batlle de Taradell feu una crida per poblar els masos rònecs i aquest fou reclamat per Pere Pujol de Malla, fill de Jaume Pujol i Elisenda Vallmitjana. En no poder-lo tenir habitat, el va vendre l'any 1358 a Pere Ruscha, però a canvi aquest havia de casar els seus fills amb un del mas Pujol de Malla, del mas Solanells d'Espinelves, del mas Osor de Viladrau o del mas Osor de Riudeperes.