Tombes del Serrat de Torigues
Santa Maria d'Oló

    Moianès
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra. local a St. Joan d'Oló 1,5 km i camí direcció N-E (camí de l'Estany) 300 m, a la dreta
    667

    Coordenades:

    41.8643
    2.04501
    420742
    4635151
    Número de fitxa
    08258-154
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Estat del jaciment desconegut
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08258A005000880000AU
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Necròpolis consistent en un conjunt de tombes probablement del segle XIX. Està emplaçada a la falda d'un turó suau conegut com Serrat de Torigues, al costat del camí cap a l'Estany. Actualment hi ha visibles dues tombes del tipus cista, però segurament n'hi ha unes quantes més. Pel que sembla, les sepultures no estan orientades en una direcció específica.
    Aquesta necròpolis s'atribueix al segle XIX ja que a Oló hi ha una tradició que diu que en aquesta època hi va haver un brot de pesta que va provocar una gran mortaldat, i els difunts s'haurien enterrat en turons allunyats de la població. Es coneixen diferents indrets amb cistes similars. Sembla que a principis del segle XIX a Oló ja hi havia una tradició d'invocar a Sant Sebastià (advocat en casos de pestes i epidèmies), una advocació que va tenir una important revifada al final del segle. Aquesta epidèmia podria estar vinculada a l'origen de la devoció a Sant Sebastià al poble d'Oló.

    Informació oral facilitada per Oriol Garriga i Josep Canamasas Güell

    FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 190.