Tomàquet Mandó de Collserola
Sant Cugat del Vallès

    Vallès Occidental
    Camps agrícoles de la serra de Collserola
    Emplaçament
    EMD Valldoreix

    Coordenades:

    41.451682299834
    2.0329697982026
    419229
    4589351
    Número de fitxa
    08205 - 928
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Espècimen botànic
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Catàleg de Varietats Locals de Catalunya: CAT073CVL
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Pública
    Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
    Autoria de la fitxa
    Daniel Sancho París (Stoa, propostes culturals i turístiques SL)

    El Mandó és una varietat local de tomàquet que és conrea en terres del Parc Natural de Collserola. Es sembra al març i la maduració i recol·lecció dels fruits es fa entre els mesos de juliol i octubre. Es tracta d'una varietat de tomàquet no gaire productiva, que ofereix uns rendiments intermedis-baixos, entre els dos i tres quilograms per planta, amb una sensibilitat intermèdia al clivellat radial i alta al clivellat concèntric.

    Els tomàquets són de gran amplada, entre els 8 i els 10 centímetres, amb un pes entre els 350 i els 450 grams, amb un color vermell ataronjat, una mitjana de 10,3 lòculs i amb les cavitats loculars plenes, de mida reduïda i la pell molt fina. El gust és, alhora, dolç, àcid, d’intensitat intermèdia.

    L'any 2021, hi havia prop de cinc mil mates de tomàquet d’aquesta varietat plantades al Parc Natural de Collserola. Actualment, es cultiva el tomàquet Mandó als camps de Can Monmany, de Can Domènech i de la Rural.

    Les fotografies són de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

    Es tracta d’una varietat recuperada pels horticultors de la zona gràcies a les llavors conservades per Damià Gibernet, de la masia de Can Mandó, a Vallvidrera (Barcelona). Ell les va obtenir de la seva tieta, que alhora eren d’un veí de Vallvidrera que les donà abans de marxar a viure a França, a mitjans del segle XX.

    La recuperació del tomàquet es va fer gràcies a Can Coll, el centre educatiu ambiental del Parc Natural de Collserola. Des de la Fundació Miquel Agustí es va impulsar un estudi sensorial dins el projecte Alimentem Collserola, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat.