Tines de Montgròs
Sant Salvador de Guardiola

Prop de la masia de Montgròs
    Ctra. C-37 z, al km. 84,5 camí direcció N-W. Passada l'Urpina continuar direcció N uns 2,5 km.

Part dels murs en estat precari, cambra annexa semiderruïda. Construcció envaïda per la vegetació.
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de dues tines isolades enmig del bosc, al punt on comença el torrent de les Fonts, vora el camí que va a la masia de Montgròs. Es tracta d'una construcció que segueix la tipologia habitual: emplaçada en un terreny amb desnivell, de manera que per una part es podia accedir directament a dalt de les tines i abocar-hi el raïm. La construcció és de planta rectangular, amb els murs de maçoneria. No s'ha conservat cap tipus de coberta. A l'interior hi trobem dues tines cilíndriques, revestides amb morter i sense cairons. A la part posterior hi ha semiderruïda la cambra auxiliar on es feien els treballs relacionats amb l'elaboració del vi. Aquí desembocaven les boixes de les tines que, en l'estat actual, no són visibles.

No coneixem notícies històriques concretes d'aquestes tines, que es troben relativament properes a la masia de Montgròs, però actualment en propietat de l'Urpina. La tipologia de les tines, sense revestiment de cairons, correspon a una datació força antiga, probablement del segle XVIII o començament del XIX.