Tines de ca l'Hostal
Rajadell

Monistrolet. E. del terme
    Al peu del camí de Rajadell a Manresa, a l'altura de l'Hostal.

Les estructures portants exteriors es conserven bé. Els elements de fusta estan força degradats
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Conjunt de tines. Construcció de planta rectangular i coberta a una vessant, descendent en direcció a la part posterior. Esta dividida en dues cambres, cadascuna amb una porta davantera. La coberta de la cambra ponentina està formada per un encanyissat, una capa de llates i, al damunt, teules. La cambra de ponent està ocupada per dues tines. A la de llevant només n'hi ha una. A la part posterior hi ha dos cossos afegits, amb coberta a una vesant, on s'hi feien els treballs d'elaboració del vi i que amaben les boixes. S'hi conserven tots els elements característics d'aquest procés (1993).

Pertanyien a l'antic Hostal (fitxa 20). Es situen a 60 m al SE de l'actual Hostal, al peu del camí ral. Les tines són cilíndriques i encaironades. Les dues de la cambra de ponent amiden 2 metres de diàmetre. La que ocupa la cambra de ponent és més gran. Aquesta té una cabuda de cent carregues (una carrega: 120 litres), mentre que les altres dues són de 70 i 80 càrregues.
    A la cambra posterior es conserven els següents elements: una premsa, una petita canalització que desemboca en un dipòsit, un torn d'estrenyer la premsa, una bomba de trescolar vi, i altres peces complementàries. També es conserva una bregadora per xafar canem. En aquestes tines es conserven pràcticament tots els elements del procés d'elaboració del vi (la descripció correspon al PEP 1993, però segons la propietat, es conserven, el 2020, bastant igual, però mes deteriorades. Una tina està tapada. Es conserva la premsa de gàbia als coberts de sota.).

Aquestes tines per produir i emmagatzemar vi formaven part de l'antic edifici de l'Hostal, que es trobava aquí fins els anys 80 del segle XIX. A partir d'aquest moment es va edificar a l'altra banda del camí, on s'ubica actualment. A uns metres al costat de les tines s'hi podien veure, el 1993, restes de les parets de l'antic hostal i d'alguna altra tina.