Tina del Molar
Navàs

    Bages
    Sector sud-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    De la carretera que uneix Palà de Torroella i Palà Nou en surt un camí cap a l'est i després nord-est. A uns 2 km es troba el trencall de Riols i poc després el del Molar. Aquí cal sortir del camí a la dreta i travessar el bosc uns 120 m a NE.
    441

    Coordenades:

    41.85988
    1.73935
    395366
    4634987
    Número de fitxa
    08141 - 255
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Medieval
    Segle
    X-XV
    Estat de conservació
    Dolent
    Tina i follador esquedats i esberlats. Actualment les cavitats són plenes de terra i sediments.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018. Fitxa 114.EA. Nivell 2. Conservació. Nivell 4. Ambiental / Nivell 6. AEA. Es tracta d'una fitxa genèrica sobre tines segons la qual "es protegeixen totes les tines dels diferents masos del municipi".
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08140A013000530000IO
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Tina excavada a la roca isolada enmig del bosc, probablement d’època medieval. Es troba emplaçada uns 160 m al sud-est de la casa del Molar, en una petita cinglera. Consta de dos forats excavats a l’extrem del rocam. Un és més profund, de forma cilíndrica, i correspon a la tina pròpiament, on tenia lloc el procés de fermentació del vi. L’altra cavitat, menys fonda, és l’anomenat “follador” o “funyador”, on es trepitjava el raïm de manera que el líquid resultant queia a la tina. Entre les dues hi ha un petit canaló que les comunica. Ambdues cavitats es troben força malmeses, ja que les vores exteriors, més primes, s’han esquerdat i en bona part esberlat. Probablement per això la boixa per on desguassava la tina actualment no és visible. En una de les roques despreses que es troben a la vora s’hi observa un encaix, possiblement d’alguna premsa o element auxiliar per a l’elaboració del vi.

    Cal dir que per la careneta que hi ha uns metres al nord hi passava l’antic camí que es dirigia cap a la Vall de Gitanos, i uns 120 m al sud-oest, en la mateixa beta de roca, hi ha una tomba excavada a la roca (can Riols II, sector est). Així mateix, en un indret proper es troba una altra tina excavada a la roca (tina de Riols).

    Aquesta tina era inèdita fins ara, i la donem a conèixer gràcies a la Informació facilitada per Ester Llobet