Til·lers de Can Bruguera
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Carrer Sant Antoni, 9
  116

  Coordenades:

  41.51723
  2.36124
  446701
  4596374
  Número de fitxa
  08214 - 213
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  Unes ventades molt fortes succeïdes fa uns anys va malmetre la majoria d'espècimens adults. Els propietaris van intentar salvar-los i lligant les branques perquè rebrotessin.
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Restringit
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  6866702DF4966N0001WT
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Til·lers (Tilia spp.) plantats de forma arrenglerada, en disposició simètrica formant un passeig al bell mig d'un jardí d'estil romàntic, a la propietat de Can Bruguera. Obren pas al barri de migdia de la finca. Són arbres de gran volum, a excepció d'alguns plantats a posteriori, en substitució dels exemplars que han anat morint. L'alçada màxima és de 25 m i la capçada de 12 m aproximadament. El tronc és recte i en alguns d'aquests espècimens pot fer més de dos metres de diàmetre. Les fulles tenen la vora serrada, fins a 20 cm d'amplada. El seu color és molt característic així com les flors, molt aromàtiques, amb una bràctea allargada.

  El passeig de til·lers està inclòs dins d'un jardí de factura romàntica, dissenyat a finals del segle XIX. Dins del jardí també hi ha cedres i plataners, fonts, etc. Cal destacar el passeig de magnòlies (Magnolia grandiflora) de grans dimensions que hi ha a l'entrada de la finca orientada a nord-est.
  La flor del til·ler és coneguda i apreciada per combatre refredats i en preparat per a infusió com a relaxant (coneguda com til·la). Aquests arbres són de creixement molt lent i poden arribar a ser mil·lenaris.

  El jardí de Can Bruguera va ser dissenyat al segle XIX i forma part dels jardins d'estil romàntic, característics de les grans propietats de finals del s XIX i principis del s XX.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  FOLC, R. (1986). La vegetació dels Països Catalans. Ketres editora. Barcelona.
  LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. (2001). Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. 2 volums. Ed. Mundi Prensa. Madrid.