Til·lers de Can Bruguera
Vilassar de Dalt

Carrer Sant Antoni, 9

Regular
    Unes ventades molt fortes succeïdes fa uns anys va malmetre la majoria d'espècimens adults. Els propietaris van intentar salvar-los i lligant les branques perquè rebrotessin.
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    6866702DF4966N0001WT
    Jordi Montlló Bolart

Til·lers (Tilia spp.) plantats de forma arrenglerada, en disposició simètrica formant un passeig al bell mig d'un jardí d'estil romàntic, a la propietat de Can Bruguera. Obren pas al barri de migdia de la finca. Són arbres de gran volum, a excepció d'alguns plantats a posteriori, en substitució dels exemplars que han anat morint. L'alçada màxima és de 25 m i la capçada de 12 m aproximadament. El tronc és recte i en alguns d'aquests espècimens pot fer més de dos metres de diàmetre. Les fulles tenen la vora serrada, fins a 20 cm d'amplada. El seu color és molt característic així com les flors, molt aromàtiques, amb una bràctea allargada.

El passeig de til·lers està inclòs dins d'un jardí de factura romàntica, dissenyat a finals del segle XIX. Dins del jardí també hi ha cedres i plataners, fonts, etc. Cal destacar el passeig de magnòlies (Magnolia grandiflora) de grans dimensions que hi ha a l'entrada de la finca orientada a nord-est.
    La flor del til·ler és coneguda i apreciada per combatre refredats i en preparat per a infusió com a relaxant (coneguda com til·la). Aquests arbres són de creixement molt lent i poden arribar a ser mil·lenaris.

El jardí de Can Bruguera va ser dissenyat al segle XIX i forma part dels jardins d'estil romàntic, característics de les grans propietats de finals del s XIX i principis del s XX.

FOLC, R. (1986). La vegetació dels Països Catalans. Ketres editora. Barcelona.
    LÓPEZ GONZÁLEZ, Ginés A. (2001). Los árboles y arbustos de la Península Ibérica e Islas Baleares. 2 volums. Ed. Mundi Prensa. Madrid.