Teuleria Can Lleonard
Castellfollit del Boix

La Teuleria. Sud de Castellfollit del Boix
    BV-1081 direcció Castellfollit del Boix. Abans d’arribar a Can Lleonard a l’esquerra

Enderrocat i cobert de vegetació
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La teuleria de Can Lleonard es troba situada al sud del mas de Can Lleonard, en una zona boscosa entre camps de conreu. Es tracta d’una construcció formada a partir de dos cossos de planta quadrangular excavats al subsòl i recoberts  amb pedra i maons. El cos situat més a llevant correspon a l’edifici més antic el qual tenia l’accés a la zona de càrrega per migjorn. El cos posterior, d’inicis del segle XX, tenia l’accés de càrrega a llevant. La façana on s’obra la boca d’accés de la cambra de foc es troba orientada a tramuntana i presenta la paret revestida amb pedra i fang amb la boca d’accés d’arc de mig punt amb la part interior de maons plans.

A pocs metres, direcció a llevant, hi ha una bassa d’aigua relacionada amb l’elaboració dels materials que es realitzaven a la teuleria.

Antigament els grans masos comptaven amb teularia pròpia situada a poca distància per ampliar o arranjar les edificacions existents.